Agility

Agility on vauhdikas koiraurheilumuoto, jossa ohjaaja pyrkii saamaan koiran suorittamaan kulloisenkin esteradan virheettömästi ihanneajassa, koiraan ja esteisiin koskematta. Agility on kehitetty Englannissa 1970-luvulla hevosten esteradasta, mikä sovitettiin koirille sopivaksi. Suomeen agility tuli 80-luvun puolivälissä ja vuonna –89 siitä tuli virallinen kilpailulaji.

Agilityesteet jaetaan kolmeen ryhmään: hyppyesteet, kontaktiesteet ja muut esteet. Esteiden korkeudet ja muut mitat vaihtelevat koiran kokoluokan mukaan. Pikkumini-luokassa kisaavat koirat, joiden säkäkorkeus on alle 28 cm, mini-luokassa koirat, joiden säkäkorkeus on alle 35 cm, medi-luokassa koirat joiden säkäkorkeus on 35-42,99 cm ja tästä korkeammat kisaavat pikkumaksi tai maksi-luokassa. Kilpailuissa ratatyyppejä on kaksi: agilityrata ja hyppyrata. Agilityradalla voi olla kaikkia estetyyppejä. Hyppyradalla ei ole kontaktiesteitä.

Agility ei ole hauskaa vain koirille ja ohjaajille, vaan se tarjoaa vauhtia ja jännistystä myös katsojille. Agility sopii harrastuksena kaikenkokoisille ja rotuisille koirille, kuitenkin kovin suurilla tai raskailla koirilla saattaa olla ongelmia radan suorittamisessa. Harrastusmuotona agility kuitenkin on mitä parhain, kunhan muistaa edetä koiran ehdoilla.

Agilityn harjoittelun voi aloittaa jo melko nuorella koiralla, kunhan se on terve. Kuitenkin rasitusta vaativia suorituksia, kuten hyppyjä täydestä korkeudesta, tulee välttää koiralla, jonka luusto ei ole vielä valmis. Agilityssä kilpailemisen saa aloittaa kun koira on täyttänyt 18 kuukautta.

Kilpailuissa tasoluokkia on aina 3, ensin aloitetaan I-luokasta ja kun koirakko on saavuttanut vaadittavat tulokset, he siirtyvät seuraavaan, eli II-luokkaan. II-luokasta koirakon tulee saavuttaa luokanvaihtoon vaadittavat tulokset, jonka jälkeen he pääsevät siirtymään ylimpään, eli III-luokkaan. Tämän jälkeen pari voikin alkaa tähtäämään agility-valion arvoa, tai yrittää päästä SM-kilpailuihin tai PM- tai MM-kilpailuihin. Agilitykilpailujen säännöt ja ohjeet löydät Suomen Agilityliiton sivuilta.

KÄÄPIÖPINSEREIDEN AGILITYN ROTUMESTARUUS

Säännöt:

Rotumestaruuskilpailu järjestetään Suomen Kääpiöpinserit ry:n osoittaman agilitykilpailun yhteydessä. Kilpailussa valitaan 3-luokassa kisaavista koirista kyseisen vuoden Agilityn Rotumestari. Rotumestaruuden kiertopalkinto jaetaan, mikäli voittaneen koiran vakituinen ohjaaja/omistaja on Suomen Kääpiöpinserit ry:n jäsen. Lisäksi palkitaan jokaisen tasoluokan kolme (3) parhaiten menestynyttä kääpiöpinserikoirakkoa.

Rotumestaruuskilpailun sijoitukset ratkaistaan kilpailupäivänä järjestettävien kilpailuiden yhteistulosten perusteella. Yhteistulokseen lasketaan yhteen koirakon saamat virhepisteet. Mikäli kaksi tai useampi koirakko päätyvät tasatulokseen, voittaa kilpailuissa pienemmän yhteisajan saavuttanut koirakko. Hylätty tulos ei oikeuta sijoitukseen rotumestaruuskilpailussa.

HUOM! B- ja C-ratojen yhteistulos otetaan huomioon!