Rally-Toko

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen täsmällinen paikka tai asennon tarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Lajin on tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille. Alokasluokan opettelu on suhteellisen helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin.

Kokeessa suoritetaan rata, jolla on erilaisia tehtäväkylttejä. Kylttejä on 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän; suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-Tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Rally-Toko virallistunee Suomessa 1.5.2014.

Kokeen suoritusohjeet ja säännöt löytyvät Suomalainen Rally-Tokoyhdistys ry:n sivuilta.

KÄÄPIÖPINSEREIDEN RALLY-TOKON ROTUMESTARI

Rally-Tokon rotumestaruuskilpailu järjestetään Suomen Kääpiöpinserit ry:n osoittaman kilpailun yhteydessä. Rotumestaruudesta kilpailevien koirien ohjaajien / omistajien on oltava yhdistyksen jäseniä. Pistelaskennassa halutaan antaa jokaisessa luokassa kilpailevalle mahdollisuus tavoitella mestaruutta. Koska luokkien vaatimustasot eivät ole samat, käytetään seuraavanlaista pistetasausta:

LUOKKA PISTEET
Alokasluokka ALO Luokasta saadut pisteet
Avoiluokka AVO Luokasta saadut pisteet x 1,1
Voittajaluokka VOI Luokasta saadut pisteet x 1,2
Mestariluokka MES Luokasta saadut pisteet x 1,3

Mestaruuden voittaa kertoimen mukaisesti laskettuna paras hyväksytyn tuloksen saanut koira. Jos useammalla koirakolla on sama pistemäärä, voittaa mestaruuden ylemmässä luokassa kilpaillut hyväksytyn tuloksen saanut koirakko. Samassa luokassa kilpailevien koirakoiden kohdalla radalta saatu aika ratkaisee voittajan.

Suomen Kääpiöpinserit ry:llä on oikeus sääntömuutoksiin.