Toko

Koirien tottelevaisuuskoulutus on erittäin hyödyllistä kaikille koirille. Koulutus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä suhdetta ja yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa. Tottelevaisuuskoulutus antaa myös hyvän pohjan kaikkien muiden koiraharrastuslajien aloitukseen.

Toko- eli tottelevaisuuskokeessa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa (ALO, AVO, VOI ja EVL). Kokeen alimman luokan, alokasluokan, liikkeistä monet kuten luoksetulo, mukana seuraaminen ja paikallaan odottaminen, ovat hyödyllisiä kaikissa tilanteissa koiran kanssa toimiessa. Ylemmät luokat sisältävät vaativampia liikkeitä, kuten tunnistusnouto ja ruutu. Kulloinkin voimassa olevat tottelevaisuuskokeiden säännöt löytyvät Kennelliiton sivuilta.

KÄÄPIÖPINSEREIDEN TOKON ROTUMESTARUUS

Rotumestaruuskilpailu järjestetään Suomen Kääpiöpinserit ry;n osoittaman tottelevaisuuskokeen yhteydessä. Kilpailussa valitaan kyseisen vuoden TOKO-rotumestari ja palkitaan kolme (3) parasta kääpiöpinserikoirakkoa. Rotumestaruuden kiertopalkinto jaetaan, mikäli voittaneen koiran vakituinen ohjaaja / omistaja on Suomen Kääpiöpinserit ry:n jäsen.

Voidakseen tulla palkituksi on koirakon saavutettava luokassaan vähintään III-tulos. Kilpailupisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaisesti.

LUOKKA PISTEET
Alokasluokka Kokeen arvostelupisteet x 1,2
Avoluokka Kokeen arvostelupisteet x 0,8
Voittajaluokka Kokeen arvostelupisteet x 0,9
Erikoisvoittajaluokka Kokeen arvostelupisteet

Mikäli kaksi tai useampi koirakko päätyvät tasapisteisiin, voittaa ylemmässä luokassa kilpaileva koirakko. Samassa luokassa kilpailevien koirakoiden pisteiden mennessä tasan voittaa koirakko, joka on saavuttanut korkeammat pisteet kokonaisvaikutuksesta tai vapaana seuraamisesta (tässä järjestyksessä).

Suomen Kääpiöpinserit ry:llä on oikeus sääntömuutoksiin.